Niedoczynność tarczycy jest stanem, w którym tarczyca nie wytwarza wystarczającej ilości hormonów, które są niezbędne do utrzymania równowagi w organizmie i jego zdrowego funkcjonowania. U kobiet występuje większe ryzyko rozwoju niedoczynności tarczycy niż u mężczyzn, szczególnie u osób w wieku powyżej 60 lat. 8. Zredukuj stres Gruczoł tarczycy [...]
Niezależnie od tego, czy pracujesz nad formą na zawody sylwetkowe, czy po prostu chcesz się pochwalić ładnym ciałem na plaży, z pewnością spalenie tkanki tłuszczowej przyspieszy osiągnięcie efektów. Oto 10 czynników, dzięki którym spalanie pójdzie sprawniej. Odpowiednie zarządzanie stresem Stres to bardzo silny czynnik, który nam utrudnia wiele [...]
Nadciśnienie tętnicze co roku zabija na świecie 7,6 mln ludzi. Dzieje się tak poprzez rozmaite mechanizmy, przede wszystkim utrzymywanie nadciśnienia tętniczego ma wpływ na pojawienie się chorób nerek, mózgu i serca. Na początku omówię, skąd się bierze nadciśnienie, a później zastanowimy się, czy spożycie cukru może mieć wpływ na występowanie [...]
Swego czasu wykorzystanie węglowodanów w diecie było mocno demonizowane, co zawdzięczamy pojawieniu się diet typu Paleo. Uważane były one nie tylko za wroga zdrowia, ale i sportowej sylwetki. Jednak po 2-3 latach tendencja zaczyna się stabilizować, a węglowodany znów zaczynają gościć na talerzach osób trenujących zwłaszcza tych, którym zależy na [...]
Jednym ze sposobów na odchudzanie jest przestawienie się na zdrową żywność. Wiedza na temat tego, jakich pokarmów warto unikać, może się okazać bardzo wartościowa w kontekście kontroli wagi i poprawy zdrowia. Duże zmiany w diecie nie zawsze pozwalają wytrwać w postanowieniach, dlatego część osób powinna zacząć od małych kroków. Przetworzone [...]
[...] zmiksujesz je z wodą czy z mlekiem nie zmienia faktu, że są źródłem glukozy i fruktozy, tych samych cukrów, które znajdziesz w syropie glukozowo-fruktozowym czy sacharozie (cukier biały, brązowy itd.). Liczne owoce nie zawierają wcale tak dużo węglowodanów, ale sytuacja zmienia się, gdy robisz z nich płynny napój czy bardziej skoncentrowany sok. [...]
Na dzień dzisiejszy można śmiało powiedzieć, że wzrasta nasza świadomość w temacie zdrowego odżywiania. Częściej zastanawiamy się nad tym, co zjadamy czy możemy wybrać lepiej i zdrowiej. Słysząc hasło przetworzona żywność, doskonale wiemy, że jest to rodzaj produktów, których warto się wystrzegać na rzecz tych naturalnych, aby pozyskać więcej [...]
Szukając w codziennej diecie słodkiego smaku, nie trzeba się zwracać ku produktom wysokoprzetworzonym, ubogim w błonnik, a bogatym w cukier i przetworzone tłuszcze oraz sól. Zdecydowanie lepiej dla zdrowia będzie sięgnąć po produkty, których skład odżywczy sprzyja uczuciu sytości, a jednocześnie również regulacji stanu odżywienia. Od stosunkowo [...]
[...] glukozy we krwi, w odpowiedzi organizm “produkuje” coraz większe ilości insuliny. Podwyższone stężenie glukozy jest w stanie zniszczyć większość narządów w ciele, gdyż cukier w nadmiarze staje się trucizną (nie chodzi tylko o cukier biały czy brązowy - sacharozę dostarczamy z diety – ale o endogenną glukozę, której stężenie reguluje [...]
Intermittent fasting to system, w którym dany rodzaj diety jest alokowany w określone ramy czasowe, w skrócie nazywa się ją dietą charakterze przerywanego postu. Zwykle jest to np. trwające 4-8 godzin okno żywieniowe i trwający 16-20 godzin post. Może być to też post w wybrane dni w tygodniu (np. 2-3) lub innego rodzaju ograniczenie dowozu [...]
[...] takich łakoci, a wprowadzić do diety więcej warzyw i owoców, które dostarczą witamin oraz minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Czym można zastąpić cukier? Na rynku od dłuższego czasu dostępne są różne zamienniki cukru, które pochodzą z naturalnych źródeł oraz nie wpływają na organizm w znacznym stopniu. Ba! Nawet nie [...]
W dzisiejszym artykule znajdziesz porady żywieniowe, które mogą odmienić Twoje życie na lepsze. Dzięki nim poczujesz się zdrowszy, silniejszy, będziesz mieć więcej mięśni i mniej tkanki tłuszczowej. Cztery kroki do "zdrowej kupy" Po przebudzeniu wypij szklankę wody. W ciągu dnia jako przekąskę lub dodatek do posiłku zjedz 3-4 śliwki. O poranku [...]
Kreatyna nie bez przyczyny stała się hitem sprzedaży, gdyż przynosi określone korzyści sportowcom różnych dyscyplin, wpływając na wzrost siły, masy i wytrzymałości włókien mięśniowych. Pośrednio kreatyna przyczynia się do ochrony przed zmianami postępującymi z wiekiem (np. w układzie nerwowym), w mięśniach. Niektóre eksperymenty na zwierzętach [...]
[...] jak cukrzyca typu 2, choroby serca, udar czy otyłość. Jak sobie radzić z łakomstwem na słodkie? Cukier jak narkotyk? Wielu specjalistów od żywienia zgodnie twierdzi, że cukier zawarty w przetworzonej żywności bywa uzależniający. Regularne spożywanie cukru rafinowanego najczęściej prowadzi do jeszcze większej chęci spożycia go, dlatego tak [...]
[...] ta dobroć płynąca z reklamy ma się do rzeczywistości. Producenci wychwalają ten słodki krem, że zawiera on orzechy, kakao, nic bardziej mylnego. W składzie jako pierwsze cukier, a orzechów tyle, co kot napłakał - 13%, dla porównania w Nutwhey Peanut Choco jest ich 52%, z tym, że ziemnych. Z biegiem czasu smak Nutelli też uległ istotnej [...]
Nieustannie przypominamy, by wybierać przede wszystkim produkty o niskim stopniu przetworzenia. Dlaczego jest to tak istotne? Produkty nieprzetworzone dostarczają całego pakietu witamin, minerałów, przeciwutleniaczy błonnika, wody. Co jednak jeszcze bardziej istotne - nie znajdziemy w nich szkodliwych dodatków. W dzisiejszym artykule poznasz [...]
[...] o nich wspominamy. Jednak wymaga pewnego sprostowania. To, że cukry należą do grupy węglowodanów, nie oznacza, że słysząc słowo węglowodany, musimy mieć przed oczami biały cukier stołowy i pełną paletę jego następstw negatywnych przy nadmiernej konsumpcji. Wykorzystanie węglowodanów w ostatnim posiłku dnia nie będzie bezpośrednio wpływać na [...]
Dbasz o wystarczającą ilość snu, odpowiednią aktywność fizyczną i spożywasz wystarczającą ilość kalorii, jednak mimo to nadal czujesz zmęczenie przez większość dnia? To powszechny problem, szczególnie wśród kobiet. Podsumowanie Oto niektóre powody, dla których możesz czuć się chronicznie zmęczony. Jeśli zmieniłeś dietę i nawyki związane ze snem i [...]
Cukier to tzw. puste kalorie dające nagły i krótkotrwały zastrzyk energii. Niestety dieta bogata w cukier wpływa negatywnie na nasze zdrowie, sprzyja otyłości i uszkadza co najmniej 5 ważnych narządów w naszym ciele. Podsumowanie Cukier wpływa nie tylko na Twoją sylwetkę, ale również na funkcjonowanie wielu narządów. Jeśli stopniowo ograniczasz [...]
[...] czas, kończąc się marskością lub rakiem wątroby. Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby i insulinooporność idą w parze. Kiedy organizm jest odporny na insulinę, cukier gromadzi się w krwiobiegu i nie dostaje się tak łatwo do komórek. Osoby z NAFLD mają wysoki poziom trójglicerydów i niski poziom HDL i są bardziej narażone na choroby [...]